Demans Nedir?


Beynimiz vücudumuzun kontrolünü sağlayan, günlük yaşam konforumuzu artıran birçok etkiye sahiptir. Omurilikte yaşanan bazı sorunlar beyin fonksiyonlarını etkileyerek vücudun genel anlamda iş göremez hale gelmesine neden olabilir. Örneğin beyin felci kişinin yaşam konforunu etkileyeceği gibi sağlığını da önemli derecede etkiler. Demans hafızanın güçlenmesini engelleyen, düşünme ve sosyal becerileri etkileyen önemli bir hastalıktır. Demans için tek bir hastalıktan bahsetmek mümkün değildir. Birden fazla türü olan hastalıkta en çok gözlenen Alzheimer olmuştur.

Demans neden oluşur?

Beyin birçok farklı işlevi yerine getirmek için programlanmıştır. Örneğin hafıza yargılama ve hareket beynin kontrolü sayesinde mümkün olur. Beynin belli bölümlerinde meydana gelen sorunların yaşanması halinde o bölgenin işlevleri sorun yaşar. Demans beyin hücrelerinin zarar görmesi neticesinde ortaya çıkar ve hücreler birbiri arasındaki iletişimi koparacağından dolayı insan düşünme ve davranış kabiliyetini kaybeder.

Evde fizik tedavi süreci ise hareket kısıtlılığının kaybedilmemesi açısından çok önemlidir. Kişi eğer ki fizik tedavi sürecini yeterince yerine getirmezse bu durumda etkilenen yalnızca hareketler olmayacak aynı zamanda beslenmesi de ciddi tehlikeye girecektir.

Demans hastalığında unutkanlık ön plandadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte daha fazla rastlanan bu hastalık birden başka hastalığa bağlı olarak gelişir. Yani halk arasında bunama da denilen bu durumun tetikleyicisi aslında yaştır. Demansın oluşmasından ziyade oluşmasına neden olabilecek risklerin ortadan kaldırılması çok önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bağlama Duası

Instagram Gerçek Takipçi Neden Önemli?

Instagram Bot Takipçi Ban Yedirir Mi?